2023ko araudiaren berritasunak
Informazioaren aurkibidea saltatu5/2023 Errege Lege Dekretua, ekainaren 28koa, Ukrainako gerraren ondorio ekonomiko eta sozialei erantzuteko, La Palma uhartea berreraikitzen laguntzeko eta beste kalteberatasun-egoera batzuei erantzuteko zenbait neurri hartu eta luzatzen dituena; Europar Batasuneko zuzentarauen moldaketa
Real Decreto-ley 5/2023, de 28 de junio,por el que se adoptan y prorrogan determinadas medidas de respuesta a las consecuencias económicas y sociales de la Guerra de Ucrania, de apoyo a la reconstrucción de la isla de La Palma y a otras situaciones de vulnerabilidad; de transposición de Directivas de la Unión Europea en materia de modificaciones estructurales de sociedades mercantiles y conciliación de la vida familiar y la vida profesional de los progenitores y los cuidadores; y de ejecución y cumplimiento del Derecho de la Unión Europea.
BALIO ERANTSIAREN GAINEKO ZERGA
% 0ko eta % 5eko zerga-tasa aplikagarria elikagaiei
Errege Dekretuaren 171. artikuluak 2023ko ekainaren 30etik aurrera izango ditu ondorioak.-5/2023 Legea, Errege Dekretuaren 72. artikulua aldatzen duena.-20/2022 Legea, abenduaren 27koa, eta 2023ko bigarren seihilekoan luzatu egiten du oinarrizko elikadura-produktuei dagokien % 0ko zerga-tasa aplikatzea, bai eta oliba-olioei, hazi-olioei eta elikagai-pastei ezartzen zaien % 5ekoa ere, elikagai horien azken prezioa murrizten laguntzeko.
Era berean, produktu horiei dagokien baliokidetasun-errekarguaren tasa % 0 eta % 0,62 luzatzen da, hurrenez hurren.
Hala ere, tasen murrizketa hori ez da indarrean egongo 2023ko azaroaren 1etik aurrera, baldin eta iraileko azpiko inflazioaren urte arteko tasa (urrian argitaratua) % 5,5 baino txikiagoa bada.
Gogorarazten da % 0ko tasa aplikatzen zaien oinarrizko elikadura-produktuak honako hauek direla:
-
Ogi arrunta, bai eta ogi arrunt izoztuaren masa eta ogi arrunt izoztua, ogi arrunta egiteko soilik erabiltzen direnak
-
Irin okingarriak
-
Edozein animalia-espeziek ekoiztutako esne mota hauek: naturala, ziurtatua, pasteurizatua, kontzentratua, gaingabetua, esterilizatua, UHT, lurrundua eta hautsa
-
Gaztak
-
Arrautzak
-
Frutak, barazkiak, lekaleak, tuberkuluak eta zerealak, baldin eta produktu naturalak badira Elikadura Kodearen eta hura garatzeko emandako xedapenen arabera