Novetats de normativa 2023
Saltar índex de la informacióReial Decret llei 5/2023 de 28 de juny, pel qual s'adopten i prorroguen determinades mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de la illa de La Palma i a unes altres situacions de vulnerabilitat; de transposició de Directives de la Unió Europea
Real Decreto-ley 5/2023, de 28 de junio,por el que se adoptan y prorrogan determinadas medidas de respuesta a las consecuencias económicas y sociales de la Guerra de Ucrania, de apoyo a la reconstrucción de la isla de La Palma y a otras situaciones de vulnerabilidad; de transposición de Directivas de la Unión Europea en materia de modificaciones estructurales de sociedades mercantiles y conciliación de la vida familiar y la vida profesional de los progenitores y los cuidadores; y de ejecución y cumplimiento del Derecho de la Unión Europea.
IMPOST SOBRE EL VALOR AFEGIT
Tipus impositiu del 0% i 5% aplicable a aliments
Amb efectes des del 30 de juny de 2023, l'article 171 del RD -Llei 5/2023, modifica l'article 72 del RD -Llei 20/2022, de 27 de desembre i prorroga, durant el segon semestre de 2023, l'aplicació del tipus impositiu del 0% que recau sobre els productes bàsics d'alimentació, així com la del 5% amb què resulten gravats els olis d'oliva i de llavors i les pastes alimentàries, per contribuir a la reducció del preu final d'aquests aliments.
Així mateix, es prorroga el tipus del recàrrec d'equivalència corresponent a aquests productes del 0% i 0,62% respectivament.
No obstant això, aquesta reducció de tipus deixaria d'estar vigent a partir del dia 1 del mes de novembre de 2023, en cas que la taxa interanual de la inflació subjacent del mes de setembre, publicada a octubre, sigui inferior al 5,5%.
Es recorda que els productes bàsics d'alimentació als que s'aplica el tipus del 0% són els següents:
-
El pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú
-
Les farines panificables
-
Els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols
-
Els formatges
-
Els ous
-
Les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament